- RECEPTEN -

- GEVULDE KOOL -

Gevulde kool
Een traditioneel soekkotgerecht en de moeite van het proberen waard.
Hij smaakt het lekkerst na twee dagen, als de verschillende smaken goed op elkaar zijn ingewerkt.
8 of meer grote koolbladeren van een witte of savooienkool; de rest wordt klein gesneden.
Voor de vulling:
500 g runder- en/of lamsgehakt
1 ei
1 beschuit
1 uitje
peper, zout
een klein scheutje zoete ketjap
Voor de saus:
500 g tomaten of een blik gepelde tomaten of een blikje tomatenpuree of een pak tomatensap
zout
peper
een afgestreken eetl. bruine suiker
1 uitje
eventueel een handvol rozijnen
1/2 eetl. citroensap
0,5 liter bouillon (kan eventueel van een blokje)
Overgiet de koolbladeren en de kleingesneden kool met kokend water en laat dit een paar minuten staan.
Giet af en dep de bladeren droog.
Haal de dikke hoofdnerf eruit.
Maak het gehakt aan met de overige ingrediŽnten.
Het mengsel mag best een beetje pittiger zijn dan u normaal uw gehakt kruidt.
Ontvel en ontpit de tomaten als u verse gebruikt.
Verdun een blikje tomatenpuree met wat water of bouillon.
Tomatensap kan zo worden gebruikt.
Voeg de andere ingrediŽnten toe en meng het geheel goed door elkaar.
Vul elk koolblad met ťťn of twee lepels gehakt. Vouw de zijkanten naar binnen en rol ze op.
Steek ze met een prikkertje vast of bind ze met een draadje dicht.
Leg op de bodem van een braadpan met dikke bodem een laagje gehakte kool en giet hierover een beetje bouillon.
Leg nu de koolrolletjes met de naad naar beneden in de pan en giet de tomatensaus eroverheen.
Sluit de pan en stoof de holishkes, zoals dit gerecht in Oost-Europa wordt genoemd, een uurtje op zacht vuur.
Ook kunt u de pan zonder deksel circa 60 min. in een voorverwarmde oven van 175ļ C zetten. Bedruip de koolrolletjes zo nu en dan.
U kunt de saus nog wat binden door een paar lepels bloem met wat koud water tot een papje te roeren en dit al roerend bij de saus te doen.
Laat nog enige minuten doorkoken.
Verwijder de prikkertjes alvorens de rolletjes te serveren.