- RECEPTEN -

- GEVULDE APPELS -
ROSJ HASJANA (Joods Nieuwjaar)

Al sinds Babylonische tijden worden door de Joden op Rosj Hasjana zoete spijzen gegeten:
Partjes zoete appel in honing gedoopt.
Zoete appeltjes met witte boontjes en lamsvlees
Wortelgerechten.
Ronde challe.
Zoet zal het jaar zijn en onafgebroken.

GEVULDE APPELS DUS...

Voor 4 personen 4 appels wassen, klokhuis eruit boren en vullen met een mengsel van rozijnen, gehakte amandelen, eventueel kleingehakte gember, een snuifje kaneel, vanille suiker, een eetlepel jam of honing per appel en iets boter.
Met een vork gaatjes in de schil prikken.
De appels in een oven bestendige schaal leggen.
Wat kluitjes boter en een paar lepeltjes jam of honing tussen de appels leggen.
De appels in matig warme oven ongeveer een half uur (afhankelijk van de hardheid van de appels) zacht laten worden.
ROSJ HASJANA (Joods Nieuwjaar) Al sinds Babylonische tijden worden door de Joden op Rosj Hasjana zoete spijzen gegeten: Partjes zoete appel in honing gedoopt. Zoete appeltjes met witte boontjes en lamsvlees Wortelgerechten. Ronde challe. Zoet zal het jaar zijn en onafgebroken. Vroeger was het de gewoonte de kop van een schaap te eten of schapenvlees. Is dit een herinnering aan de ram die Abraham offerde? Wordt de kop gekozen omdat we denken aan Deuteronomium 28:13 waarin IsraŽl wordt beloofd dat zij als 'kop en niet als staart' zal worden gezien? Arme mensen aten trouwens vaak kopvlees omdat dit een goedkope vleessoort was.