- RECEPTEN -

- HONINGKOEK -
ROSJ HASJANA (Joods Nieuwjaar)

Al sinds Babylonische tijden worden door de Joden op Rosj Hasjana zoete spijzen gegeten:
Partjes zoete appel in honing gedoopt.
Zoete appeltjes met witte boontjes en lamsvlees
Wortelgerechten.
Ronde challe.
Zoet zal het jaar zijn en onafgebroken.

HONINGKOEK BIJVOORBEELD
(een cake voor Rosj Hasjana)
(honinglekach - lekach is Lebekuche)

300 g zelfrijzend bakmeel
3 eieren
kopje olie
1 glas dunne donkere honing
100 g basterdsuiker
4 eetlepels zoete wijn of brandewijn of sinaasappelsap
1 theelepel kaneel of allspice
(mespunt kruidnagelpoeder)
1 theelepel zout
2 theelepels citroen- of sinaasappelrasp
100 g gehakte walnoten of pecannoten + 5 hele
100 g pitloze rozijnen
100 g kleingesneden sukade
2 eetlepels gekonfijte sinaasappelschil in kleine stukjes

Bereiding
Een mengsel maken van rozijnen(eerst wassen), noten, rasp schilletjes, sukade en wijn of sap. Dit mengsel een nacht laten staan.
Zelfrijzend bakmeel, suiker en specerijen door elkaar mengen. Een kuil in het midden maken.
Zout, olie, geklopte eieren en de wat verwarmde honing (kan in de magnetron) erin doen.
Met een spatel alles door elkaar mengen. Van het rozijnenmengsel het nat afgieten.
Het mengsel met wat bloem bestrooien en vervolgens door het meelmengsel spatelen.
Van dit alles een beslag maken, dikker dan cakebeslag maar geen koekdeeg.
Vet een grote bakvorm in met olie (als u dat kunt krijgen eerst vetvrij papier op de bodem leggen), strooi er wat bloem op.
Breng het beslag in de vorm over. Strijk het met een breed vochtig mes wat glad.
Druk er halve noten in.
De honingkoek + 1 uur bakken in een oven van 175 graden.
De koek op het rooster af laten koelen. De koude cake in folie gepakt in de koelkast bewaren.
Pas na een dag kan de cake in plakken gesneden worden.

Het beste is de cake pas na + 5 dagen te eten.

Variatie I
Aan het beslag toevoegen:
een half kopje sterke koffie en 2 eetlepels bakmeel gebruiken

Variatie II
Aan het beslag toevoegen:
1 eetlepel cacao en 1 eetlepel kleingesneden gember.

Variatie III
Een bakplaat beboteren en daarop het beslag zonder dat er noten in zijn gedrukt, + 2 cm dik uitspreiden.
Drie kwartier bakken bij 175 graden.
De koek langzaam koud laten worden.
Uit de nog niet harde koek met koekjesvormen koek uitsnijden.