- KUGEL MET PEREN... HET RECEPT -
Kugelmetperen is een dochter van NLSites....

En dat niet alleen! Kugel met Peren is vooral een heerlijk Joods gerecht !
Hieronder het recept...

Bron: B.E. Polak, J. de Zeeuw - Cosman en een beetje van mijn vrouw..;-))

Kugel met peren voor 4 personen
Aantal personen: 4
Bereidingstijd bedraagt ongeveer: 240minuten

IngrediŽnten:
400 gram tarwebloem
250 gram roomboter
150 gram witte basterdsuiker en nog eens 150 gram witte basterdsuiker
125 gram rozijnen
50 gram amandelen
75 gram gember met vocht
1 theelepel kaneel
citroenschil
1 ½ kg stoofperen
1 ½ glas lauwwarm water
snufje zout

Benodigdheden:
Een grote pan
Handen

Bereiding: Schil de peren. Snijd ze in kwarten en haal de klokhuizen eruit. Zet ze net onder water en stoof ze met 150 g suiker en een gedeelte van de gesnipperd citroenschil in de grote pan halfgaar. (ca. 1 ½ uur)
Pak een diepe kom om het deeg in te maken.
Was de rozijnen met warm water en laat je ze weken, vervolgens zeef je de bloem boven de kom.
Voeg hierbij alle ingredienten behalve het water (de suiker, de kaneel, de siroop, het zout, het amandelschaafsel, de uitgelekte rozijnen en de roomboter)
Nu schep je met je handen alles door elkaar tot de roomboter helemaal zacht is.
Vervolgens beetje bij beetje het water erbij tot je een niet te droge (beetje kleffe) deegbal hebt. Misschien moet er iets meer water bij.... Ga op je gevoel af!
Leg de deegbal nu voorzichtig op de peren. PROBEER HEM HEEL TE HOUDEN!
Deksel op de pan en de hele handel laten stoven tot het deeg gaar is. Zeker een paar uur, en langer mag altijd!
Na een tijdje giet je af en toe wat peren vocht over het gerecht heen.

Het gerecht is nog lekkerder als het de volgende dag gegeten wordt. Wel LANGZAAM opwarmen!

Extra info:
Het gerecht zelf is vrij machtig

Opmerking van P. Tokkie:
Als de hoofdmaaltijd vlees bevat is Kugel met roomboter treife. Oorspronkelijk hoort kugel met gedraaid rundervet gemaakt te worden. Maar mag ook met plantaardige margarine. Doch nooit met een melkproduct.