- RECEPTEN -

- SOEFGANIOT -
Soefganiot
Dit in olie gebakken of gefrituurd gebak lijkt veel op de Berlinerbol. In feite is het een veredelde oliebol.
Pas na het uitroepen van de staat IsraŽl in 1948 werd dit gebak niet alleen in IsraŽl, maar langzamerhand ook in Nederland samen met de latkes de traditionele traktatie in de Chanoekaweek.
In Griekenland en ook in PerziŽ waren allang deegballen bekend die in olie gebakken werden.
Ze werden en worden nog met (warme) honing overgoten gegeten.
Zelfs in de tijd van de MakkabeeŽrs werd dit gebak al genoemd.
350 g zelfrijzend bakmeel
2 eieren
300 g zure room
2 eetl. suiker
1/2 theel. zout
1 pakje vanillesuiker
olie om in te frituren
rode jam om te vullen
Meng alle ingrediŽnten behalve de olie en de jam in een kom.
Het is een zacht deeg. Maak eerst een proefbol. Misschien moet er nog een beetje meel of wat vochtigheid bij.
Daarna het beslag eetlepelsgewijs in de hete olie doen en aan beide kanten bruin bakken.
Snijd deze soefganiot open en vul hem met wat rode jam. Strooi er poedersuiker over.
Natuurlijk kunt u dit Chanoekagebak ook van gistdeeg maken.